Tüzük 21 Mayıs 2024, 10:20
ŞEHİT GAZİ-SEN-KONFEDERASYONU
(Gazi, Gazi ve Şehit Yakınları ile Tüm Vatansever
Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu)
TÜZÜĞÜ
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL ESASLAR
KONFEDERASYONUN ADI, KISA ADI, GENEL MERKEZİ VE ADRESİ
Madde 1- (1) Sendikanın adı; Gazi, Gazi ve Şehit Yakınlan ile Tüm Vatansever Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu Kısa adı ise (ŞEHİT GAZİ-SEN-KONFEDERASYONU)'dur.
(2) Konfederasyon Genel Merkezi Ankara'da olup adresi Balgat Mahallesi Ziyabey Caddesi No:75/5 Çankaya/ Ankara
(3) Konfederasyonu Merkezinin il içindeki adres değişikliği veya başka bir İl'e nakline Yönetim Kurulu yetkilidir.
KONFEDERASYONUN FAALİYET ALANI
Madde 2- (1) Konfederasyon
a) İlgili mevzuatına göre kurulmuş olan ve faaliyette bulunan kamu görevlileri sendikaları,
b) (a) bendinde belirtilen sendikaların teşkilatlandığı kamu kurum ve kuruluşları,
c) Çalışma hayatı ve sendikal haklarla ilgilenmek üzere bu tüzükte belirtilen amaçlan gerçekleştirmek için Konfederasyon tarafından kurulan uluslararası kuruluşlar,
d) Konfederasyonun üyesi olduğu uluslararası kurum ve kuruluşlar, kapsamında faaliyet gösterir.
KONFEDERASYONUN AMACI
Madde 3- (I) Konfederasyon; temel insan haklan ilkelerine dayanan egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, millet iradesine de milletin seçtiği idareye de saygı gösterilen katılımcı demokrasinin yerleştiği özgür birey ve sivil toplum örgütlerine gerçek anlamda var olma ve düşünce üretip teklifler sunma hak ve imkanlarının hayata geçirildiği, kimsenin ötekileştirilmediği, farklılıkların zenginlik olarak kabul edildiği, ücretlerde ve gelir dağılımında adaletin sağladığı sendikal hakların evrensel ilkelere ve uluslararası sözleşmelere dayalı olarak tam anlamıyla hayata geçirildiği çalışanlann insan olmanın onurunu her yönüyle yaşayabildiği, saygın iş ekseninde çalışma hayatında var olmalarının sağladığı demokratik sosyal hukuk devleti olmanın gereği olarak her vatandaşın devlet imkanlarından eşit şekilde yararlandığı, laikliğin düşünce ve kanaat özgürlüğü ile din ve vicdan hürriyetinin gerçek anlamda teminatı haline getirildiği, başta çalışma hayatı olmak üzere kadınlara, gençlere ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılık uygulamalarının hayata geçirildiği, kadınlann sivil toplumda ve yönetim kademelerinde daha fazla temsil hakkında sahip olduğu kadın-erkek fırsat eşitliğinin gerçek anlamda sağlandığı medeniyet köklerimizde var olan değerleri idrak etmiş daha özgür, çevreye ve doğaya duyarlı, daha müreffeh ve daha mutlu insanlann yaşadığı, daha güçlü daha zengin Türkiye idealine ulaşmaya katkı sunmayı amaçlar.
(2) Konfederasyon bu amaçlarına ulaşmak için;
a) Konfederasyona üye sendika üyeleri başta olmak üzere kamu görevlilerine, insan onuruna yaraşır bir hayat düzeyi sağlamak için elverişli ücret ve sosyal yardımlar ile daha iyi çalışma şartlan ve mesleki saygınlık kazandırmayı,
b) Konfederasyona üye sendika üyelerinin meslekleri ve yürüttükleri görevle ilgili bilgilendirmelerini, mesleklerinde ilerlemelerini sağlamayı ve aile fertlerinin eğitim, sağlık, sosyal ve hayat şartlarını iyileştirilmesini ve geliştirilmesini, emeklilik, malullük, dul ve yetim kalma durumlarında gerekli koruma ve bakım tedbirlerinden faydalanabilmelerini,
c) Konfederasyona üye sendikalara ve üyelerine hukuki ve sosyal yardımlar yapmayı,
d) Konfederasyona üye sendikalann kadın üyeleri önceliğinde kadın kamu görevlilerinin mesleki ve faaliyetlerinin kolaylaştınlmasına, temel insan hak ve hürriyetlerinden yararlanmalarına yardımcı olmayı
e) İnsanların dil, din, ırk, cinsiyet, mezhep ve siyasi düşünce farkı gözetmeksizin sorumluluk ve haklarını öğrenerek yetişmesi, toplumun adalet ve barış içinde yaşaması amacıyla yapılacak her türlü gayret ve çalışmalara destek vermeyi,
f) Her türlü oligarşiye ve vesayet rejimine karşı çıkarak katılımcı demokrasiye ulaşmayı, demokratik hakların kullanılmasını sağlayarak özgür ve şeffaf seçimlerin gerçekleştirilmesini, bireylerin ve üyelerin tercihlerinin önemsenmesi için her türlü tedbirin alınmasını,
g) Toplumsal meseleler karşısında sonımluluk bilinci ile düşünlerinin ortaya koymayı, projeler geliştirmeyi ve bu düşüncelerini hayata geçirebilmek için gerekli mücadeleleri yapmayı,
h) Kamu görevlilerinin haklarının korunması, geliştirilmesi ve çalışma hayatına ilişkin normların düzenlenmesinde, evrensel hukukun öngördüğü ilke ve kurulların, başta ILO normları ve sözleşmeleri olmak
KONFEDERASYON TÜZÜĞÜ VE DEĞİŞTİRiLMESİ
Madde 4- (1) Konfederasyonun faaliyet alanları, amacı, zorunlu organları, seçimler ve seçilenlerin güvenceleri ile mali ve sosyal hakları, gelir ve giderleri, üye sendikalara ilişkin iş ve işlemler ve ilgili mevzuatı gereği tüzükte yer alması gereken hususlar Konfederasyon Tüzüğünde belirtilir. Tüzük hükümleri, Konfederasyonunun zorunlu organlarını ve üyelerini bağlar. Konfederasyon organları ve üyeleri, bütün iş ve işlemlerinde tüzüğe uygun hareket etmek yükümlülüğündedir. Tüzükte hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri ile tüzüğün lafsıııa ve ruhuna aykırı olmamak şartıyla yetkili kurul ve organlar tarafından verilen kararlara göre işlem tesis edilir.
(2) Tüzük değişikliği, Genel Kurul Divan Başkanlığına verilen yazılı önergenin, açık oylama sonucunda Genel Kurula katılanların salt çoğunluğunun kabul etmesiyle gerçekleştirilir.
(3) Tüzük değişikliğinin gündem maddeleri arasında yer aldığı Genel Kurulda toplantı yeter sayısı ilk toplantı için 2/3 olarak uygulanır Çoğunluk sağlanmazsa Genel Kurula katılanların salt çoğunluğunun kabul etmesiyle gerçekleştirilir.
(4) Tüzük değişiklikleri ayrı bir yüıiirlük tarihi belirtilmemiş olması halinde Genel Kurul tarafından kabul edildiği tarihten itibaren yüıiirlüğe girer ve ilgili iş-işlemler hakkında uygulanır.
(5) Yapılacak İlk Genel Kurula sunulmak ve geçmişe etkili olmamak üzere ilgili makamlarca veya mahkemelerce düzeltilmesi istenen tüzük hükümleri, Genel Kurul tarafından yetki verilmiş olmak kaydıyla Genel Yönetim Kurulu tarafından değiştirilebilir.
(6) Genel Kurul toplantı yeter sayısı üye veya delege tam sayısının salt çoğunluğu, ilk toplantıda yeter sayısı sağlanmazsa ikinci toplantının en çok on beş gün sonraya bırakabilir. İkinci toplantıya katılanların sayısının üye veya delege tam sayısının üçte birinden az olmaz. Genel Kurul yeter sayısı toplantıya katılan veya delege sayısının salt çoğunluğu olacağı ancak bu sayının üye veya delege tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Tüzük değişikliği, fesih, birleşme, katılma, üst kuruluşun veya uluslararası kuruluşun kurucusu olma, üst kuruluşlara ve uluslararası kuruluşlara üyelik ile üyelikten çekilme hallerinde kararı üye veya delege tam sayısının salt çoğunluğudur.
KONFEDERASYONUN GÖREV VE YETKİLERİ
Madde 5- (1) Konfederasyon, Anayasa, yasalar ve Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf üye devlet sıfatıyla bağlı olduğu uluslararası sözleşme ve şartlardan doğan hak ve yetkilerine dayanarak üye sendika üyelerinin ortak ekonomik, sosyal, kültürel ve demokratik hak ve menfaatlerini adalet ve eşitlik ilkelerine uygun olarak korumak ve geliştirmek için gerekli çalışmaları yapar, bu amaçla Konfederasyon sahip olduğu yetkilerden başka;
a-İlgili mevzuatında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde toplu sözleşmeye esas teklifler hazırlar, toplu sözleşme göıiişmelerine katılır ve temsilciler gönderir.
b- Toplu sözleşme imzalar veya uyuşmazlık durumunda Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvurur.
c- Toplu sözleşme imzalanması halinde hükümlerinin uygulanmasını izler, bu çerçevede kurum, kuruluş ve kurullara temsilci gönderir. Konfederasyona üye sendikaların üyeleri ve kamu görevlilerinin haklan çalışma koşulları, iş güvenlikleri ile sağlık koşullarının geliştirilmesi hususlarında göıiiş bildirmek ve toplu sözleşmenin uygulanmasını izlemek üzere yapılacak çalışmalara temsilci gönderir.
ç-Yetki ve toplu sözleşme uyuşmazlıklarında ilgili makamlara ve yargı organlarına başvurur, göıiiş ve önerilerini sunar, taleplerde bulunur.
d- İlgili mevzuatında kamu görevlilerinin temsilini öngören kurumlara temsilci gönderir.
e- Konfederasyona üye sendikaların üyelerinin kamu idaresi ile doğacak ihtilaflarında, ortak hak ve menfaatlerinin izlenmesinde, çalışma hayatı, mevzuat, toplu sözleşmeden kaynaklanan hukuki yardım gerekliliğinin ortaya çıkması durumlarında üyelerini ve mirasçılarını her düzey yönetim ve yargı organları önünde temsil eder, adli yardımda bulunur.
f- Mevzuat ve uluslararası sözleşme hükümlerine göre toplanan kurullara gerektiğinde temsilci gönderir.
g- Verimlilik araştırmaları yapar, sonuçlarla ilgili rapor düzenler, önerilerde bulunur ve kamu idaresiyle bu konularda ortak çalışma yapar.
h-Üye sendikaların, kurulu bulundukları hizmet kolundaki kamu kurum ve kuruluşlarında örgütlenmesine, bu kurum ve kuruluşlardaki kamu görevlilerinin Konfederasyon üye sendikalara üye olmasına destek verir.
ı-Amaçlarına ulaşabilmek için, seminer, konferans, panel, açık oturum, kurultay, sosyal amaçlı toplantı, bilimsel çalışma ve kurs gibi eğitim ve kültürel faaliyetlerde bulunur.
i-Konfederasyona üye sendika üyelerinin ve ailelerinin yararlanmaları amacıyla eğitim, sağlık ve spor tesisleri, tatil ve dinlenme merkezleri, lokal, misafirhane, kreş, yuva ve spor alanlan öğrenci yurdu ve benzeri sosyal tesisler kurar veya kurulmasını destekler. İlgili mevzuatında izin verilmesi kaydıyla bu ve benzeri tesisleri işletir.
j-Herhangi bir bağışta bulunmamak kaydıyla evlenme, doğum, hastalık, ihtiyarlık, ölüm, açığa alınma, . . ışsızlık . _gıbı hallerde yardım ve eğitim amacıyla sandıklar kurulmasına yardımcı olur ve yönetir., amaçlarına
k-Konfederasyona üye sendikaların tüzüklerinden önce konfederasyon tüzüğü uygulanır. Konfederasyon yönetim kurulu tarafından alınan her karar Konfederasyona üye sendikalarda uygulanmak zorundadır. Konfederasyona üye sendikalar adına yönetim kurulu kararları dahil konfederasyon yönetim kurulu esas alınır.
ı-Yangın, su baskını, deprem gibi tabii afetlerin vukuunda, gerektiğinde üyelik şartı aranmaksızın nakit mevcudunun yüzde onunu aşmamak kaydıyla yurt içinde ve yurt dışında afete uğrayan bölgelerde konut, sağlık ve eğitim tesisleri yapılması amacıyla kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tıınnan vakıflar ile kamu kurum ve kuruluşlarına ayni ve nakdi yardımda bulunur; yurt içinde ve yurt dışında afete uğrayan bölgelerde konul ve sağlık tesisleri yaptırır. Bu faaliyetler üye sendikalarla birlikte gerçekleştirildiğinde, faaliyetlerin tek elden yürütülmesine koordinatörlük yapar.
ııı-Herhangi bir bağışta bulunmamak kaydıyla kooperatifler kurulmasına yardımcı olur ve nakit mevcudunun yüzde JO'undan fazla olmamak kaydıyla bu kooperatiflere kredi verir.
n-Konfederasyona üye sendikaların üyeleri başta olmak üzere kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek amacıyla uluslararası kuruluş kurabilir, bu amaçlara uya kuruluşlara üye olabilir. Bunun yanında uluslararası sözleşmelerle oluşturulmuş örgüt ve kuruluşların genel kurulları ile diğer çalışmalarına katılabilir. İhtiyaç duyulması için hukukun uluslararası mevzuatın uygun olması halinde uluslararası nitelikle sendikal üst kuruluşların oluşumunda öncülük yapabilir ve katkı sunabilir.
o-Nakit mevcudun yüzde 1 O'undan fazla olmamak kaydıyla sınai ve ekonomik teşebbüslere yatırım yapar.
ö-Amaç ve görevleri doğrultusunda taşınır ve taşınmaz mülk edinir.
p-Anayasa, mevzuat ve uluslararası onaylanmış sözleşmelerden doğan diğer görev ve yetkilerini yerine getirir.
ll.BÖLÜM
ÜYELİK
ÜYELİĞİN KAZANILMASI
Madde 6- (1) Konfederasyona, ilgili mevzuatına göre kurulmuş olan ve faaliyette bulunan kamu görevlileri sendikaları üye olabilir.
(2) Konfederasyona üye olmak isteyen sendika başvurusunu, ilgili mevzuatında ve kendi tüzüğünde belirtilen şartlara uygun olarak Konfederasyona üye olmaya ilişkin merkez yönetim kurulunca alınan karan da ekleyerek yazılı olarak gerçekleştirir.
(3) Konfederasyon Yönetim Kurulu, sendikanın üyelik başvurusunu inceleyerek başvurunun kabulüne veya reddine karar verir. Başvuru sonucunda verilen karar, ilgili sendikaya yazılı olarak bildirilir. Başvurusu hakkında 30 gün içerisinde karar verilmeyen sendika, üyeliğe kabul edilmiş sayılır.
(4) Konfederasyon Yönetim Kurulu, sendikanın üyelik başvurusu kabul edilen sendika kabul tarihi itibari ile yönetim kurulunca belirlenen üyelik aidatını 15 gün içinde belirtilen konfederasyon hesabına gönderir. Kanıtlayıcı belgesini konfederasyon merkezine bildirir.
(5) Üyeliğe kabul edilen sendika, Konfederasyon tüzüğüne, Konfederasyon Yönetim Kurulu tarafından yürürlüğe konulan yönetmeliklere ve Konfederasyon zorunlu organlarının kararlarına uymayı da kabul etmiş olur.
ÜYELİKTEN AYRILMA
Madde 7- (1) Konfederasyon üyeliğinden çekilmek isteyen sendika, genel kurulunda aldığı Konfederasyon üyeliğinden çekilmeye dair kararını da eklemek suretiyle Konfederasyon Yönetim Kuruluna yazılı olarak çekilme bildiriminde bulunur. Konfederasyon üyeliğinden çekilmenin görüşüleceği genel kurula Konfederasyon temsilcilerinin davet edilmesi ve bu temsilcilere çekilme isteğiyle ilgili gündem maddesi görüşmelerinde Genel Kurulda söz hakkı verilmesi şarttır.
(2) Çekilme, üye sendikanın Konfederasyona ödemesi gereken aidat ve diğer borçlarının tamamen ödenmesi şartıyla çekilme bildiriminin Konfederasyona ulaştığı tarihi takip eden (1) aylık sürenin sonunda geçerli olur. Aidat ve diğer borçların bu süre içerisinde ödenmemesi durumunda çekilme, bu borçların tamamen ödendiği tarihten itibaren geçerli olur.
ÜYELİKTEN ÇIKARILMA
Madde 8- (J) Konfederasyon üyeliğinden geçici veya temelli çıkarılma karan Merkez Yönetim Kurulu kararı ile gerçekleştirilir.
(2) Üyelikten çıkarma kararı ilgili sendikaya ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 'na yazılı olarak bildirilir. Hakkında çıkarılma kararı verilen sendikanın ilgili mevzuatında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yargı yollarına başvuru hakkı saklıdır.
(3) Üyelikten çıkarma kararı ilgili sendikanın Konfederasyona ödemesi gereken aidat ve diğer borçlarının ilgili mevzuatında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yargı süreci taman1lanana kadar Aidat ve diğer borçların bu süre içerisinde ödenmesi devam eder. Yargı süreci tan1amlanması durumunda ayrılma, borçların tamamen ödendiği tarihten itibaren geçerli olur.
ÜYELİKTEN ÇIKARILMA NEDENLERİ
Madde 9- (1) Aşağıda belirtilen fiiller ve durumlar Konfederasyon üyeliğinden çıkan ima nedeni olarak kabul edilir.
a-Konfederasyonun amaç ve ilkelerine aykırı kararlar alınması ve davranılması,